Vegaburger

kedd, szeptember 04, 2018




Vegaként sok olyan ételről kell lemondanom, amit húsevőként kétpofára faltam. Az egyik ilyen a hamburger. Ennek kerestem az alternatíváját, hogy miként tudom helyettesíteni, és azt kell mondjam, nemcsak sikerült, hanem még a család is elismerte, hogy finomabb a húsos verziónál. Nem is gondolná az ember, mennyire változatosan lehet főzni és sütni csak zöldségek felhasználásával. Az én vegaburgerem egyik fő alkotóeleme a padlizsán volt, de emellett a többi zöldség is mind hazai termesztésű volt. Fontos, hogy bármilyen marketben is járok, a származási helyet leellenőrzöm és csak abban az esetben vásárolok külföldit, ha nem kapható magyar.  

A házi burgerhez mindig nagy bucit veszek, mert ebbe sokféle zöldség belefér. De először a padlizsánnal kezdünk, ez a legidőigényesebb. 2 nagyobb padlizsán bőségesen elég akár 4 személynek is. A padlizsánokat megmossuk, majd villával beszurkáljuk, aztán egy tepsiben betesszük 200 fokon 20 percre. Ezt követően kivesszük őket és mély tálba helyezzük lefedve 10-15 percig állni hagyjuk - így jól megpuhulnak. Vigyázzunk, mert elég forróak, nehogy megégessük magunkat. Ha megpuhultak, levágjuk a padlizsán tetejét és meghámozzuk óvatosan, utána pedig nagyon vékony csíkokra vágjuk őket. Közben kis tálkában összekeverünk sót, borsot, chilit, fokhagymaport, paprikát ízlés szerint - én például BBQ fűszerkeveréket is tettem bele - és ezt rászórjuk a feldarabolt padlizsánra. Hagyjuk kicsit állni, aztán betesszük a sütőbe és 180 fokon 40-50 percig megsütjük. Kivételt követően lehet kapni különböző barbecue szószokat, ezzel jól leöntjük és megkeverjük és ismét visszatesszük most már csak 120 fokon 20 percre. Így kicsit olyan lesz, mintha barbecue-s bacon lenne, a különbség, hogy állatot nem bántottunk.  Megmossuk és felszeleteljük a többi zöldséget: paradicsom, hagyma, uborka és jól megpakoljuk a burgert. 



You Might Also Like

0 megjegyzés

Népszerű Bejegyzések

Facebook

Instagram

Subscribe