Március 15:
Egyedi kokárdák és ékszerek magyar alkotóktól

szombat, március 10, 2018
A magyarok egyik legfontosabb nemzeti ünnepén hagyományosan kokárdát viselünk. Ennek történetét talán már ismeritek,  a francia forradalomhoz hasonlóan, ahol először készült nemzeti színű kitűző,  a magyar forradalom vezéralakjai Petőfi Sándor és Jókai Mór szerelmeiktől, Szendrey Júliától illetve Laborfalvi Rózától kaptak nemzetiszínű kokárdát a forradalom estéjén. Azonban, míg a francia forradalmárok a kalapjukra, a magyar forradalmárok a kabát hajtókájára vagy mellrészére a szív felőli oldalára tették. Ezt a hagyományt évről-évre leporolják a magyar alkotók is, és ötletesebbnél ötletesebb alternatívákat adnak nekünk, hogy kimutathassuk tiszteletünknek a hazai hősöknek. Ebben a bejegyzésben bemutatom nektek a kedvenceimet, amiket érdemes megismernetek. Ha valamelyik márka felkeltette az érdeklődésedet, csak kattints a címére.
A #lelkevan kifejezés kitűnő választás, ugyanis ezeknek az ékszereknek olyan eszmei értékei vannak, amik szinte felfoghatatlanok. Akár több 100 éves levelek, könyvek és egyéb képekből készíti az alkotó őket, mindnek saját, egyedi története van. A képen pedig a forradalom egyik vezéralakja, Petőfi Sándor nevét kiadó fülbevalót láthattok
Az egyik ékszer-alternatíva a különböző fonalakból/zsinórokból készített darabok. Erre remek példa  Szancso alkotása, ami nemzeti színekben pompázik. Ez egy egyszerű és stílusos módja, ha esetleg egyedibben szeretnénk leróni tiszteletünket.Szintén egy újabb ékszermárka által nyújtotta lehetőség. Hasonlóan az előzőhöz itt is a nemzeti színek többféle verziója közül válogathatunk, legyen szó karkötőről vagy nyakláncról.


MIMÖ

Ezt az egyik legbájosabb alternatívának találom. A bűbájos lánykák és varrott huszárlegények hadseregét megtalálhatjátok a Mimö dolgoknál, ahol már húsvéti hangulat is van. Rengeteg bámulatosabbnál bámulatosabb cukiságot készít az alkotó, mint például március 15-e alkalmára saját képmásunkat készíttethetjük el akár ünnapi "köntösbe".HOOKS

Hogyha valami hagyományosabb mellett tennénk voksunk, akkor ajánlom figyelmetekbe a Hooks márka által készített horgolt rózsákat, aminek több verziója is elérhető. Kézzel készült, egyedi és tradícionálisan konzervatív.
 Elsőre is beleszerettem az ötletbe, és ez kifejezetten olyan lehetőség, ami a kicsik és nagyok tetszését egyaránt elnyeri. A képen láthatóak a kedvenceim, de ezeken kívül huszárokat is és más hajú lányokat is lehet az alkotótól rendelni.

Egy modern köntösbe bújtatott kokárdát láthatunk Anikótól. Az illusztrációval ellátott kokárda, azért is tetszik, mert nem csupán férfi, hanem női verzióban is kapható, így mindkét nem képviselői megtalálhatják a maguk kedvencét. Örömmel tölt el, hiszen egyre több nő szerel fel katonaként és rendőrként is, kezd a férfi-nő közötti fal leomlani.


A Laura által készített ékszereknek mindig a letisztultságát kedvelem, és a kifejezetten a ünnepre készített fülbevalója is erről tanúskodik. Ha nem szeretnél kokárdát felvenni, egy apró fülbevaló is megfelelően tudja reprezentálni az ünnep iránti elköteleződésed.


Az előző gondolatmenetem folytatva mutatom meg Panyi Zsuzsi apróságait. Ezeket az üvegből készített kedves darabokat azoknak ajánlom, akik nem szeretik a hivalkodást és egy minimalista, apró ékszerrel szeretnének megemlékezni.
Végezetül ismét egy ékszerszettet mutatok nektek. Mikó Krisztina a magyar zászlót vette alapul és mind ékszereit, mind a kokárdát is ilyen formában készítette el. Ötletes megoldás, személyes kedvencem a gyűrű.


Hasonló bejegyzések

0 comments

Subscribe