Marie Claire Fashion Days 2017

kedd, november 21, 2017

NOVEMBER 18., SZOMBAT
MARIE CLAIRE FASHION DAYS-nek ez évben csupán a közönség napjain vettem részt, annak ellenére, hogy meghívót kaptam a szakmai estére is. Azonban már évek óta tapasztalom a péntek - azaz a szakmai - esti bemutató alkalmával a celebközpontúságot és azt, amikor az átlagos ember többnek szeretné magát érezni. Nincs ezzel semmi baj, csupán nem tartom magamat odavalónak, így csak a szombat-vasárnap bemutatott kollekciókat néztem végig. Az első nap a Piroska mese által inspirált öltözékben mentem, amelybe egy kevéske feminizmus töltetet is csempésztem a DAIGE legújabb kollekciójából megvásárolt "Úgysem hiszek a férfiaknak" feliratú és magyar népi motívumokkal ellátott pólójával. Ehhez a DIVUM piros lenge, laza fazonú, kevéssé térd felé érő nadrágját vettem fel, kiegészítőknek pedig az általam nagyon imádott SERTEES márka puha, neoprén laptáskáját és egy egyszerű piros bőrből készült VENGRU karkötőt választottam. 
|| DAIGE : top||
|| DIVUM : short ||
|| VENGRU: karkötő ||
|| SERTEES : táska ||
|| KELL A PÚDER : rúzs ||13.00 A KREA Kortárs Művészeti Iskola diákjainak bemutatója 

A nap legelső bemutatója a Krea művészeti iskola végzős hallgatóinak bemutatója volt, amelyben olyan összeállításokat láthattunk, amelyeket Anda Emília (ANDA) irányításával valósultak meg. Az öltözékeket az egyszerű vonalvezetés jellemezte, ugyanakkor minden darabot egyedivé tettek mintákkal, színkombinációkkal,  vagy különleges részletmegoldással. Az én kedvencem a képen látható darab volt, amelynek egy részén a printelt anyag a hajtásban láthatóvá vált mozgás során.


13.30. AMNESIA divatbemutató

Az AMNESIA a hazai palettának talán az egyik legismertebb fast-fashion márkája. Jómagam is számtalan darabbal rendelkezek a márka kínálatából, így igencsak meglepődtem, hogy egy tipikusan nagyüzemi divatmárka is képes színvonalas bemutatót tartani. Azt gondolom a márkát senkinek sem kell bemutatni: elsősorban a nagyvárosi nőket célozza meg testre simuló fazonjaival és merész, bőrhatású vagy épp csipkés ruhadarabjaival. A színpaletta ezúttal minikrómra sikerült, a fekete-fehér színeken kívül más nem került a kifutóra, ugyanakkor egy vagány stílusú kollekciót sikerült alkotnia a márkának.
            16.00 Magyar tervezők bemutatója
GALLA, ÉMÉ, LBL – LUANBYLUCI, RICHARD ALEXANDERGALLA

A Galla márka kollekcióját az intelligens város gondolata és ennek sokszínűsége inspirálta, amely a ruhák esetében a térben megfogalmazható megoldásokban fejeződött leginkább ki. Az új technológiai megoldások adták az alapötletet a különböző formák és textúrák kiválasztásához. A világos színskála jellemezte legjobban a kollekciót. A fehér, halvány barackszín mellett ugyanakkor azért számos fekete darab is helyet kapott.


 ÉMÉ

A szekció legfiatalosabb és lendületesebb kollekciója az Émé Mild Steel elnevezésű tavasz-nyár kollekciója volt. A kollekciót Berger Laura kortárs művész alkotásai inspirálták, amelyek hatására a nő belső szépségei és értékei kerültek kihangsúlyozásra. Ezt fodrokkal, rétegzésekkel és a változatos fazonokkal tette, sokféle vidám, élénk színeket kombinálva semleges árnyalatokkal.            

LBL – LUANBYLUCI

A jövő évi tavasz-nyári kollekciója a márkának talán az egyik legromantikusabb volt valamennyi közül. A bohém, de egyben romantikus ruhadarabok egyszerre nőiesek és végtelenül kislányosak, amellyel rendkívül bájos kompozíciót eredményezett a tervezőpáros. A letisztult fazonokat a naplemente hangulata inspirálta, ezért is találhatjuk meg ennek a káprázatos, romantikus napszaknak változatos színskáláját. A kollekció darabjait gyöngyökkel és fodrokkal tették még szerethetőbbé és látványosabbá.RICHARD ALEXANDER


Ez a kollekció rendkívül változatos volt színben és mintákban egyaránt, a fő inspiráció az érzelmek megnyilvánulásai voltak. Az apróbb, közelebbről látható minták mellett a nagyméretű, geometrikus alakzatok is helyet kaptak a kollekcióban. A központi szín a fekete volt, ugyanakkor némely esetben ezt 1-1 látványos, élénk színnel egészítette ki.  

17.00 Új FORD FIESTA fashion show by MERO Inspiration

Az új Ford Fiestát bárki testközelből megtekinthette a Fashion Days alatt és az autómárka a MERO hazai márkát kérte fel arra, hogy az autó vonalaihoz és vizuális élményéhez méltó kollekciót álmodjon a kifutóra. Ez úgy éreztem maximálisan sikerült, a halvány, pasztell színek használatával és a habos-babos, fodrokkal, rojtokkal díszített csodásan bájos ruhadarabokkal. 
 

17.30 Magyar tervezők bemutatója
MEI KAWA, AWARE by PRINTA, TAMARA TOTH, VIRAG KERENYIMEI KAWA

A tavasz-nyári kollekció a MEI KAWA márkánál igen színes és vizuális ingerekben gazdag. A kollekciót térbeli hatások, élénk színek és kontrasztok jellemzik hajtásokkal tarkított fazonokkal. Valamennyi ruhadarab rendkívül bohém és játékos, ami már a színkavalkádban úszó zokniknál is megmutatkozott. Az inspiráció a kortárs művészet és építészeti irányzatok voltak.


AWARE by PRINTA

A márka 2018-as tavasz-nyári kollekciója igen elgondolkodtató témát boncolgatott, hiszen az inspirációja az az elgondolás, hogy milyen lenne a divat világa egy olyan posztapokaliptikus világban, amelyben nincsen a mai ipari gyártás. E gondolat mentén a ruhák elkészítéséhez ipari hulladékokat és különböző használt anyagokat használtak. A monokróm színekben pompázó kollekció az Özönvíz éve elnevezést kapta, amely utal annak mélyebb mondanivalójára. TAMARA TOTH

Tamara "Travellers" elnevezésű kollekcióját az ír cigányság inspirálta, ugyanakkor jelentős mértékű társadalomkritikát is elbújtatott a tervezőnő a ruhadarabokba. A színeknél a piros és a rózsaszín a domináns, amelyeket csillogó flitterek és rátétek díszítenek. A kollekció egyes öltözékein pedig különböző üzeneteket is találhattunk, az egyenlő bánásmódra, emberi jogokra és a vallásra is felhívta a figyelmet.
VIRAG KERENYI

Kevés olyan bemutató volt, amelynél ilyen mértékben elakadt a lélegzetem, mint Kerényi Virágén. A leglátványosabb alapozottsággal megalkotott részletekben gazdag kollekció egészen biztosan ez volt. Szembe megy a nagy trendnek örvendő minimalizmus összes szabályával és a művészetet helyezi a középpontba. A 2018-as tavasz-nyár kollekció darabjai tündöklően csillogtak a kövektől, flitterektől, amelyeket szőrmékkel és bőrökkel kerültek kiegészítésre. Az élénk, domináns színek áradatában nehéz lenne megmondani mi is lehet a központi szín: minden ami szenvedélyes, és erős. 


  

18.30 Magyar tervezők bemutatója
ANNA DAUBNER, CAKO, CELENI, INQ CONCEPT


ANNA DAUBNER

Anna kollekciója a mesés keleti világba kalauzol bennünket a narancs és egyéb, meleg árnyalatú ruházataival. A 70'-es évek retro hangulatát megidéző fazonok hanyag eleganciát vittek a kifutóra, a mozgalmas mintázatú öltözékek és rojtos kiegészítők a száraz, sivatagi nyarat vetítették előre. 
         
CAKO


A márka legújabb kollekcióját festmények ihlették, ebből adódóan egy rendkívül intenzív, vizuális élményben volt része a közönségnek. A ruhadarabokat a merész, hol lágy, hol élénkebb színek játéka jellemzi, amelyeknek fazonjait a 60'as évek laza, mégis nőies vonalvezetése inspirálta. Ez a kollekció kifejezetten azoknak a hölgyeknek szól, akik kedvelik a színben pompázó ruhákat, nem elégszenek meg a monokróm árnyalatokkal és merészek. 
         CELENI

A Celeni 2018-as tavasz-nyári inspirációját gyermekmesekönyv-illusztrációk voltak, melyekért a tervezőnő rajong. A felvonultatott darabok egy játékos, meseszerű világot vetített elénk, nőies, mégis bájos fazonokkal, amelyekbe kevéske retro hangulatot rejtett el. Számos ruhadarabon állatfigurák jelentek meg, nekem ezek voltak a kedvenceim, mert tökéletes középút a kislányos-női stílus skálánál. A kollekciót Kármán Orsi - Karman Jewelry -  FABULA ékszerkollekciója egészítette ki. A kollekciót, mivel témáját is igen vidám, színekben is az ugyancsak vidám, élénk narancs, királykék, valamint a pasztell púder és babakék jellemezte.


            
INQ CONCEPT

A jövő évi INQ kollekció inspirációja az építészet volt, amely a rozsdabarna színek mellett a réteges sziluetteken látszott legjobban. A meleg tónusok mellett semleges árnyalatok, sőt pasztell színek is megjelentek a kollekció palettáján. Anyaghasználatban a leggyakoribb, ahogyan a márkától megszokhattuk a pamut és lenvászon, de ebbe a kollekcióba számos lágy hatású anyag is bővítette a repertoárt. A kedvencem a számos ruhadarabon megjelenő visszatérő masni volt, ami hol elől, hol hátul, vagy éppen a pántokon díszítette a ruhákat. Érdekesség, hogy a bőségeket befogó, vagy ruhákat tartó pántok az épületek szintjeit volt hivatott szimbolizálni.
           

Hasonló bejegyzések

0 comments

Subscribe