2016. február 17., szerda

Questions & answers


A napokban ért az a megtiszteltetés, hogy a NAP BLOGGERE voltam és egy rahedli mennyiségű kérdéssel bombázott mindenki. Ezekre szeretnék a következőkben válaszolni és megköszönni a lehetőséget. Arról már nem is beszélve, mennyire jól esett, hogy ennyire érdeklődtök felőlem, a blog felől és arról, hogy mit is csinálok! 


• A PeaM a nevedből valamilyen rövidítés? Valami olyasmi, igazából a PeaM a monogramom kiejtve Pí és Em. Eredetileg Piem volt a blog neve, hogy aki magyarul ejti ki, annak ez nyilvánvaló legyen, viszont számos külföldi ismerősöm és fordító barátnőm megjegyezte, hogy így az angol pite szóhoz hasonlít, ami kiejtve "páj", úgyhogy mikor ezt meghallottam, akkor döntöttem a "peam" verzió mellett, ami sok szempontból is sokkal jobban illeszkedik a bloghoz, tekintettel arra, hogy a Pea angolul pávát jelent, ami a blog szimbólumállata is.

• Hogy kezdődött a magyar tervezőkkel való együttműködés? Mi volt az első magyar tervezésű ruhadarabod? Melyek azok az alapdarabok, amiknek szerinted minden nő ruhatárában ott kell lenni? Legelőször ékszertervezőkkel kezdődött az együttműködés, hiszen nem kezdhettem rögtön úgy, hogy tervezőkre ráírok és ruhákat kérek/kapok. Az alapjaitól kezdtem a dolgot, aminek nagyon örülök, hiszen így minden apró eredményt képes vagyok értékelni. A magyar márkák iránt mindig is különös vonzalmat éreztem a lojalitásomból fakadóan, tehát Amnesia, Mayo Chix és Sugarbird ruháim a blog előtt is voltak. Az első magyar tervezésű ruhadarab, amit ajándékba is megkaptam, sohase fogom elfelejteni, hogy Harkodetty-től volt, és annyira meglepődtem rajta, hogy 15 percen keresztül csak ugráltam a lakásban, hogy "úristen, úristen ezt nem hiszem el!!!". Állítólag viccesen néztem ki. [hihi.] Alapdarab egy fehér alapon fekete feliratos póló - természetesen magyar tervezőtől, egy lezser farmer, ami bármikor felvehető, és egy LTS cipő - az mindenképpen elengedhetetlen, mert Lilla hihetetlen cipőket készít!

• Minek neveznéd el a saját stílusod? Ha te terveznél milyen ruhadarabot álmodnál meg? Ha a világ bármelyik tervezője öltöztethetne,ki lenne az? A stílusom "mimis". Olyan a stílusom, mint én magam. Csapongó, változatos, hangulathoz illeszkedő, polihisztor - mindenes. Nem képviselek csupán egyetlen stílust, mert az nem én volnék. Ahogy zenében, vagy az élet bármely területén is mindenevő típus vagyok, ez a divatnál sincs másképp. Hihi, érdekesség, hogy én bizony szoktam tervezni ruhadarabokat, mert már gyerekkoromban is ruhákkal álmodoztam. Sőt, elárulom saját márka kialakítása is a céljaim között található. Abodi Dóra lenne az a tervező aki bármit rám adhatna. Imádom a munkáit, mert tökéletesen engem festenek le. 

• Milyen blogokat követsz? Vannak kedvenceid, akik inspirálnak? Honnan merítesz ihletet egy-egy szett összeállításához? Talán furcsán hangozhat, de nem követek blogokat. Egyszerűen nincs rá időm, hogy utánanézzek a blogoknak, mert teljesen lefoglalja az időmet a munkám, a blog és a szettek összeállítása. Inspirációt a hébe-hóba megtekintett Lookbook szokott adni, illetve maga az élet és az épp aktuális dolgok.

• Miért fontosak neked a szimbólumok? Mások jelrendszerét mennyire látod át? A miértre egészen biztosan nem fogok tudni választ adni. Gyerekként is érdekeltek a jelek és a szimbólumok, kezdve az egyiptomi hieroglifákkal. Érdekesnek találom a mögöttes tartalmakat, hogy egyetlen állattal, vagy jellel mennyi mindent lehet elmondani, leírni vagy utalni rá. A jelekben pont azt szeretem, hogy sokféleképpen értelmezhető és annyira személyreszabott, hogy nagyon mélyre kell ásnod, hogy megértsd. Ezért mások jelrendszerét, már akinek van persze, akkor tudom átlátni és megérteni, ha ismerem annyira, hogy mögé lássak. 

• Hogy kapcsolódsz ki? Hová utaznál el szívesen? Szeretek cirkuszba járni, érdekes dolgokat kipróbálni, mint a hőlégballonozás, de szeretek kirándulni, a természetben lenni, sőt futni is. A színház és a mozizás is kikapcsolódás a számomra, a kultúrát nagyra értékelem és remek időtöltésnek gondolom. Az én nagy szívem vágya eljutni Japánba. Elképesztően imádom azt a hagyománytisztelő kultúrát, ami náluk van ezért legalább egyszer az életembe oda mindenképp eljutok. De utazgatni amúgy bárhova szeretek, nagy kalandor lelkem van. 

• Milyen élmény volt életed első outfit fotózása? Emlékszel még rá, hogyan zajlott? Mennyi időt tölt ki az életedben a blogolás és minden, ami ezzel jár? Hogyan tudod összeegyeztetni ezt a "blogger életformát" a munkáddal? Az egész fotózásos dolog számomra abszolút életidegen volt, ugyanis én világéletemben utáltam, ha fotóznak - leszámítva körülbelül 7 éves koromig, akkor még imádtam. Ezért ez nekem egy hihetetlen bátor elhatározás volt, ráadásul a Deák téren volt az első fotózás, ahol mondanom se kell nyáron mennyi ember jár-kel. A blogolás az életem maradékát teszi ki, minden fellelhető időmet ennek szentelem, amellett, hogy vágyok rá, hogy legyen újra egy párom, akivel szintén foglalkozhatnék, hiszen egészen tavaly novemberig én a blog mellett háztartást is vezettem és dolgoztam is. A munkámmal nem nehéz, mivel teljesen elkülöníthető a kettő, hiszen teljesen más témában dolgozok és más a hobbim. Sokaknak nehéz ezt megérteni, de én pont azt szeretem ebben, hogy ez a hobbim, a szenvedélyem, nem pedig a szakmai kötelességem. Ebből kifolyólag tudom hitelesen képviselni.

• Mi a csillagjegyed? Melyik a legjobb magyar divatblog szerinted? És ki a külföldi kedvenced? A csillagjegyem skorpió, viszont oroszlán az aszcendensem és pont úgy születtem, hogy már majdnem nyilas vagyok, ezért sokban hordozok magamban nyilas tulajdonságokat is. Nincs legjobb magyar divatblog. Szerintem nagyon sok jó és igényes magyar divatblog van, de keveset találok életképesnek és értékelhetőnek, mert nincs mögötte valódi mondanivaló. Külföldi blogokat nem szoktam annyira nézni időhiányból fakadóan, viszont a Lookbook-on sok szembejön velem, és elképeszt, mennyivel bátrabbak és merészebbek a stílusuk, mint a hazaiaknak. Ez mindig inspirál engem.

• Ha egy tervezővel kapszula kollekciót álmodhatnál milyen jellegű lenne, és kivel? Mit csinálsz amikor nem blogolsz? Ha nem fashion lenne a témád akkor lenne-e más és mi lenne az? Hú, szerintem az abszolút kedvencemmel, Abodi Dórával álmodnék kollekciót és az biztos, hogy valami nagyon extrém és merész darabokból állna, mert hozzám az ő stílusa áll legközelebb. Amikor nem blogolok, akkor eszek. Komolyan...kevesen hiszik el, de hihetetlen mennyiségű ételt vagyok képes befalni. Sokat dilemmáztam, hogy a blog legyen-e csak fashion, vagy legyen lifestyle is, tehát ha nem lehetne fashion, akkor biztosan az életemmel kapcsolatos dolgaim kerülnének előtérbe. De mivel nálam a divat az életem része, így tulajdonképpen ugyanez lenne, mint most. 

• A blog mellett mi a foglalkozásod? Terveim szerint hamarosan tiszt lesz belőlem, ami elég távol áll a divattól ahhoz, hogy semmiképp se legyen kavarodás a "két életem" között. Nehéz elképzelni rólam, hogy katona szeretnék lenni, de tényleg. Jelenleg még ugyan csak irodista vagyok, de csak idő kérdése a dolog! [drukk,drukk]

Mikor jössz meglátogatni? Mit gondolsz a rikitó-virító márkajelzésekről? Ha egy napig lenne valaki Budapesten, mi lenne az az 5-10 legfontosabb designer üzlet, ahova mindenképpen be kell menni szétnézni? Divat szempontjából melyik korban élnél legszívesebben? Legjobban szeretett és utált szín és ruhadarab? 5 divatbaki, amitöl falnak mész ha meglátod az utcán. Bármikor! Szívem szerint holnap gépre is ülnék, mert mindig mehetnékem van. A márkajelzés elképesztően fontos dolog, persze nyilván akad, aki kicsit túlzásba esik, ezért mint mindennél az arany-középút a legjobb. A túlzásba vitt márkázástól hátast dobok, ezért nem is annyira szeretem, a tervezőket is mindig arra buzdítom, hogy a kevés sokszor több. Rengeteg designer üzlet van mostmár Budapesten, számomra a legnagyobb favoritok: WonderLAB, Open Showroom, 581 Designer Pop Up Store (bár ide vastag pénztárcával érdemes menni), Heinrich Alkotói szint - ide már csak azért is gyere be, mert itt vagyok én is., Paloma - itt nagyon sok márka megtalálható. Nekem az összes korszak tetszik, mindnek megvan a maga szépsége, éppúgy mint a nők korszakainak is, ezért akárhova is kerülnék, mindben találnék gyönyörűt. Imádom a rózsaszínt és a szoknyákat, nem annyira kedvelem a barnát és a sortokat. Tyűűű... nyitott orrú szandál harisnyával, színek logikátlan kombinálása, a cicanadrág hordása mintha nadrág volna, azt se szeretem, amikor fiatal lányok magassarkúban próbálnak járni, de nem megy nekik. De amúgy én annyira nem vagyok kritikus minden esetben, csak jó lenne, ha az emberek tisztában lennének azzal, mi áll az alkatuknak és koruknak megfelelően.

A divatbloggereknél elég erősen jelen van, hogy együtt mentek, együtt csináltok dolgokat. Illetve, hogy elég sokan mutatnak be magyar márkákat és nem az éppen menő amerikai van csak porondon. Ez annyira jó, annyira tetszik, mi a titka? Ellenben a beauty blogokkal és termékekkel, alig látni magyar márkát, magyar terméket, pedig vannak. Alapvetően én a beautybloggerekkel jobban megértetem magam, de leginkább a tervezőkkel vagyok jó viszonyban. Ez talán azért van, mert én ha beszélgetek valakivel, nem csak a bloggal kapcsolatos dolgokról szeretek beszélni, hanem az életem bármely részéről. Nagyon nyitott ember vagyok, könnyedén kommunikálok és őszintén, ami nem mindig és mindenkinek tetszik, de azt is megmondom, ha valami nem tetszik és nem köntörfalazok. Szerintem a beauty bloggerek még azért nem annyira használnak magyar termékeket, mert a külföldi termékek sokkal nagyobb mértékben vannak jelen itthon, a magyarok nem kapnak elég teret. De jó is, hogy mondod, mert egyébként nálam hamarosan lesznek tesztek is, sőt videók is magyar kozmetikai termékekről. ;) Szóval lehet ebben is úttörő leszek, hiszen a magyar márkákat is elsőként reprezentáltam ennyire agresszív, külföldi márkákat mellőző módon.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése