2015. június 25., csütörtök

Blog, blogging and Mimi


Mit jelent bloggernek lenni?
Szerintem fontos, hogy aki bloggernek áll legyen valami elképzelése, mit is szeretne a blogjával kezdeni. Ez most egyértelműnek tűnhet, de több hazai blog is katasztrofális, pontosan amiatt, mert nincs koncepció mögötte, nem egységes és nincs célja. A másik igazán fontos dolog az egyediség. A 21. században halomban állnak a blogok és napról napra jelennek meg újabbak és újabbak. A blog egy saját márka, amit maga a szerkesztő képvisel, ő ad el és ha nem egyedi, nem az ő ötletein alapul, akkor nincs értelme az egésznek, mert más tollaival nem szokás ékeskedni. Ez a réteg előbb-utóbb lemorzsolódik, hiszen ezt a feszített tempót akkor lehet bírni, ha valakinek önálló és karakteres ötletei vannak.

Sok bloggernek annyi a célja a blogjával, hogy rengeteg szponzort gyűjtsön be, halomra kapja az ingyen cuccokat és ez egy csili-vili hú de szupi ingyenélő világ. Ehhez csak gratulálni tudok. Ha nem nyújt egy blog a közösség irányába egy pozitív tartalmú morális célt, akkor megintcsak egy bukott dolognak tartom az egészet. Ez olyan, mint egy mese. Valamennyi mesének van tanulsága és ha nincsen, akkor hiányérzetünk van. Nekem időbe telt míg megleltem az utamat, de úgy érzem valódi és egyedülálló koncepciója van a blognak azzal, hogy a magyar tervezőkre fókuszál. Ennek inspirációja abból ered, hogy Olaszországban éltem és ott a nők olasz termékekben járnak, olasz cipőkre esküsznek és eszük ágában sincs mást venni. Ez a mentalitás annyira megtetszett, hogy szerettem volna meghonosítani. Őszintén remélem, hogy sikerrel járok, mert legvadabb álmaimban sem hittem volna, hogy ennyire sok és tehetséges tervező/designer van kis hazánkban.

Kérdezgették már tőlem többen is, hogy mi is akkor a blogger? Nos egy jó blogger polihisztor. Amikor gyerek voltam és a polihisztorokról tanultunk, kifejezetten tetszett, hogy egy ember nem csak egy szakmát gyakorolt. miért csak egy dologhoz kellene érteni profin? Hiszen annyi tehetség van bennünk, annyi dolog iránt érdeklődünk, miért kellene lecövekelni egyhez és egész életünkben azt csinálni? E szerint a filozófia szerint élem az életemet, így nem nehéz kitalálni, hogy a művészetek, a tudományok mellett még ezer és ezer dolog foglalkoztat. Szeretek festeni, könyvet olvasni, régen írtam is, weboldalakat 13 éves koromtól kezdve szerkesztek, vers és prózamondó versenyeket nyertem, versenyszerűen futottam, gyerekkoromban tornáztam is. Tehát egy jó blogger szinte mindenhez ért. Ha jó blogot szeretne valaki, akkor muszáj is. Nincs attól illúziórombolóbb, amikor egy hú de beharangozott és ezer szálon nyomatott blog olyan ocsmányul van megszerkesztve, hogy ma már egy 10 éves gyerek is lepipálná. A kezdetektől nagy gondot fordítottam a külcsínre, mert ez az, ami elsőre megragadja az embert.

Zárásképpen csak annyit, hogy a blogolás nem hobbi, hanem életstílus. Ez nem jelenti azt, hogy valakinek ez a főmunkája, sőt én kifejezetten nem örülnék, ha a nap 24 órájában ezt művelném, mert belefásulnék és elunnám. Pont azért élvezem ennyire, mert a kreativitásomat képes vagyok itt kiélni. Ehhez már csak plusz adalék az a szuper érzés, amikor maguk a tervezők ismerik el a munkámat. Számomra nem az a legnagyobb öröm, amikor ingyen dolgokat kapok tőlük. Ez csak egy felszínes ember számára fontos. Az én örömöm az, amikor látom, hogy hazailag vagy nemzetközileg elismerik őket. Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése